Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Fogadóiroda Tovább

Kredited: 0  |  Találati arányod: 0%

Nextgen előtti pletykakörkép

Hírek 2013. március 2. shaddam 10 hozzászólás 9596 olvasás Címkék: XBOX360 PS3 PC

Nextgen előtti pletykakörkép

Először is fontos leszögezni, hogy ezek a források mind „bennfentes”, „megbízható” ámde névtelen forrásoktól származnak, a messziről jött ember meg azt mond, amit akar. Főleg az interneten. A lelkes kommentárokat is érdemes ésszel kezelni, annakidején a PS1 egyik reklámjában az szerepelt, hogy erősebb mint Isten, a PS2 pedig elhozza a Mátrixot. Előbbi nyilván kamu, mert a PS1 nem tud szkanderezni, azonban ha Mátrix igaz, akkor én maradok a kék tablettánál és a nyugis életnél.

Február 20-án esedékes a Sony sajtóeseménye, melyből elvileg nem kisebb dolog derül ki mint a PlayStation jövője. Emiatt a kijelentés és a korábban elég erősen szivárgó nextgen pletykák miatt veszi mindenki halál komolyan, hogy ekkor leplezik le a PS4-et.  A pletykákat emiatt kezdeném is a Sonyval.

Van aki az egyik képkockán magát a PS4-et látja, beindult a hype

A PS4 (már ha így hívják, mert mindenki hitetlenül jól értesült a 4 körüli japán babonákban) elvileg az Orbis kódnéven fut, a hardveres specifikációk több forrás szerint is az alábbiak:

 

A konzol nyolcmagos AMD processzorral rendelkezik, ezek órajele 1,6 GHz. Ezenkívül az AMD Jaguar kódnevű technológiája is szóba kerül, mely dióhéjban azt jelenti, hogy jóval kevesebb a mai x86 processzoroknál a fogyasztás (és a melegedés), a teljesítmény azonban magasabb. Maguk a processzorok nem a bárki által megvásárolhatók lesznek, hanem speciális változtatásokat is alkalmaznak rajtuk. A GPU-t szintén az AMD gyártja, a teljesítménye 1,84 Tflops lesz. A hírek szerint 800 MHz-es órajele lesz, valamint az AMD Tahiti szériájába fog tartozni (más hírek a Pitcairn szériát emlegetik). A videón egy Radeon 7900-as szériába tartozó laptopokba szánt GPU „képessége” látható. Természetesen a videó maximum érdekesség, hiszen egy sima mezei Battlefield 3 fut egy Windows laptopon, a hardverre optimalizáltság fel sem merülhet

Ezen kívül a PS4 „csodafegyvere”, hogy mind a 8 CPU maghoz tartozik egy-egy GPU szerű Compute modul. Ezek lesznek felelősek az egyébként hagyományosan a CPU-t terhelő pár folyamatért, pl a fizika számolása. A rendszer fogyasztása 150-200W körül mozoghat, vélhetően igyekeznek minél alacsonyabb fogyasztást elérni az esetleges meghibásodások elkerülése miatt.

A RAM mérete 4GB lesz, típusa GDDR5. Az operációs rendszer kap ebből 512MB-ot, a többi a játékoknak lesz fenntartva.

Az Xbox720, vagy legyen akármi is a neve is ugyanezt az AMD CPU-t, és hasonló GPU-t kapja. Ebből talán már érthető az Nvidia mostanában miért hangoztatja mell döngetve hogy a mobilok (meg persze az ő Tegrájuk) a jövő, minden másnak leáldozott.

A főbb különbég ott van, hogy az új Xbox CPU-ja „csak” 12 a korábban már említett Compute Unitot tartalmaz, a PS4 azonban 18-at. Ezenkívül még mindig a Sony javára 32 Render Output unit áll szemben az Xbox 16 ilyen egységével szemben. A 16 a szükséges az 1080p felbontáshoz, így a 32 rögtön feleslegesnek is tűnik, azonban ezeknek vélhetően az 1080p felbontás melletti 3d-hez, vagy a 4k felbontáshoz lesz közük. A Sony évek óta gyárt 3D tévéket, az utóbbi időben pedig már 4K tévéket, érthető hogy számukra ez nem mindegy.

A nyers erő tekintetében a Durango kódnevű „Nextbox” 1,23TF, míg az Orbis 1,84TF-re képes.

Vannak ennél jelentősebb eltérések, mégpedig a memória tekintetében: A PS4 a már említett 4GB, de gyors GDDR5 memóriát használja, a Durango azonban 8GB, de lassabb GDDR3-at. A Micosoft ezért bevet még 32MB ESRAM-ot, így elvileg eléri a 170GB/s sávszélességet, ami megközelíti a GDDR5 sebességét.

A hardveres csámcsogásnál azonban vannak érdekesebb hírek is.

Vannak olyan hírek miszerint minden új Xboxhoz jár majd egy továbbfejlesztett Kinect. Ez különösen annak a szabadalomnak a fényében érdekes, ami lehetővé teszi, hogy a Kinect megszámolja hányan nézik a filmet és ez alapján számolja fel a költségeket. Az sem egy lehetetlen gondolat, hogyha egy meccset nézünk akkor felismeri ruházatunk alapján kinek szurkolunk, így később már célzottan kaphatjuk a reklámokat. Van egy érzésem, hogy ezek maximum az USA-ban jöhetnek szóba, hiszen a Netflix és a hasonló szolgáltatások még a szomszédos országokban sem elérhetőek. IP címet még könnyű buherálni, de amerikai bankkártyát már nehezebb.

A PS4-hez vélhetően a PlayStation Eye kamerát is továbbfejlesztik, elvileg két kamera lesz a mostani egy helyén, ez nyilván a 3D-vel lesz összefüggésben. A PlayStation Move-ot sem kell elfelejteni, régebbi Sony szabadalmak, illetve  kiszivárgott PS4 gamepad alapján a következő generációban is lövöldözhetünk „igazi” fegyverrel. A PS4 gamepad a prototípus alapján ergonomikusabb lesz, rendelkezik egy érintés érzékeny felülettel (mint ami a PS Vitán, vagy laptopokon van). Alul vélhetően jackdugó lesz azoknak akiknek nincs bluetooth headsetük, „felül” pedig egy PS Move „fagyihoz” hasonló ledes rész lesz.

A források szerint az Xbox720 képes lesz több játékot futtatni, ez vélhetően úgy értendő hogy a játékot nyugodtan félbeszakíthatjuk míg mondjuk megnézzünk mi a helyzet Facebookon. Nem tűnik nagy dolognak, az átlagos okostelefon és a PS Vita vígan képes ilyesmire. Vélhetően a PS4-től sem lesz idegen a multitask.Attól függően, hogy melyik forrást nézzük mindkét konzolra mondják hogy a játékhoz internetkapcsolat kell, vagy azt hogy a használt játékok kilesznek zárva. Utóbbi miatt a játékosok mellett a játékokat árusítok is hallatják nemtetszésük, kérdéses hogy megmerik-e tenni ezt a lépést.

Ha már játékok, akkor az sem elhanyagolható, hogy mivel fogunk játszani. Én magam annak idején az Uncharted 2 miatt vettem PS3-at, utána fedeztem fel a „többieket”. Elmondható talán a példámból kiindulva hogy a játék a fontos, nem az hogy milyen hardver van a műanyag borítás alatt.

A Microsoft az utóbbi időben a Kinectes casual játékokra gyúrt, néha-néha becsúszott egy Halo 4 vagy Fable 3, de az exkluzív játékok helyett inkább arra szánta a pénzét hogy Xboxon egy hónappal előbb jöjjenek a codos pályák. Nyilatkozataik alapján az új Xboxot is ilyen casual játékos, filmnézős konzolnak szánják pár hardcore címmel (Halo, Gears of War)

A Sony több játékfejlesztő stúdiót is birtokol, nem csak a játékok jogait. Érdekes módon 2011-ben megjelent szinte minden nagy stúdió nagy címe, ha az adott játékból folytatás/előzmény készült PS Vitára azt más stúdió készítette. Idén várható PS3-ra a God of War: Ascension(előzmény), The Last of Us (új cím), Beyond: Two Souls ( új cím). Ez a stúdiók töredékét látja el munkával, vélhetően a többiek már 2011 óta nextgen címeket dolgoznak. A magam részéről én két játékot várok PS4-re, az egyiknek legyen a nevében hogy Uncharted, a másikban hogy Killzone. Az hogy előzmény vagy folytatás nem is érdekel amíg az eredeti fejlesztőcsapat dolgozik rajta, már rendelem is a PS4-et…

A vitát is divat temetni az Angry Birds miatt, de ha az embernek igazi játék kell nem csak egy "app" amivel a buszon szórakozik akkor a telefon nem az igazi.

Február 20-án esedékes a Sony PS4 bejelentése(ami ugye a mai napig titok), márciust tippelnek a Microsoftnak, júniusban pedig itt az E3. Érdekes év lesz ez minden gémernek, attól független milyen dobozon játszik.

avatar #10
Mire feltörik lemegy valamelyest az ára, aztán tuti lesz keletje itthon is.
avatar #9
snaci 2013. február 18. 473 hozzászólás 821.
Válasz shaddam #7. hozzászólására
No meg manapság a sok "szerencsétlen" 180 ezerért vesz telefont, ami 1 év után 100 ezer alatt lesz. A mostani telefonom 1 éve 120 körül volt, most függetlenül 30-ért vettem. Ár-érték arányban 5-7 évre az a 180 ezres kiadás nem is annyira vészes ha máshogy nézzük.
ez a baj kis hazánkban. az átlag ember nehezen terlem ki magának 180 felesleget. bezzeg a fejlettebb országoba! ÁÁÁ PS4 CSSAAAK ennyi? hát veszek hozzá mindjárt egy karton játékot is :D
avatar #8
DaveLanno 2013. február 18. 1398 hozzászólás 240.
Én speciel nem vagyok konzol párti, inkább a pc-ben hiszek. Viszont az ár-érték arány abszolút a konzolok mellett szól. Egy pc-t ugye 2 évente azért nem árt frissíteni, konzolt meg megveszed és berakod a sarokba és elvan.
"You think this is a motherfucking game?"
avatar #7
shaddam 2013. február 18. 906 hozzászólás 407.
Válasz Fygaroo #5. hozzászólására
Érdekes ez az árkérdés... az elején a ps3 is ~180ezerbe került, ma pedig 68ezerért már kapni.
Gondolom megjelenéskor ez is háromszoros áron megy majd.
No meg manapság a sok "szerencsétlen" 180 ezerért vesz telefont, ami 1 év után 100 ezer alatt lesz. A mostani telefonom 1 éve 120 körül volt, most függetlenül 30-ért vettem. Ár-érték arányban 5-7 évre az a 180 ezres kiadás nem is annyira vészes ha máshogy nézzük.
"When the battlefield is under total control, war becomes routine." Solid Snake
avatar #6
grimlock 2013. február 18. 67 hozzászólás 3600.
Válasz Fygaroo #5. hozzászólására
Érdekes ez az árkérdés... az elején a ps3 is ~180ezerbe került, ma pedig 68ezerért már kapni.
Gondolom megjelenéskor ez is háromszoros áron megy majd.
100k lesz ha igaz...Vagy több:vigyor:
avatar #5
Fygaroo 2013. február 18. 661 hozzászólás 559.
Válasz snaci #4. hozzászólására
brutál cikk lett grat!:) hát mit ne mondjak várom a ps4 et. ha mondjuk kidobnak rá egy "Normális" Metal Geart gondolok itt arra,hogy hasonlítson az 1-3-4 részekhez, akkor lehet robbantok egy bankot és beruházok egy ps4 re.. majd majd... :D
Érdekes ez az árkérdés... az elején a ps3 is ~180ezerbe került, ma pedig 68ezerért már kapni.
Gondolom megjelenéskor ez is háromszoros áron megy majd.
It's a shame we have to die my dear, Noone's getting out of here alive this time...
avatar #4
snaci 2013. február 18. 473 hozzászólás 821.
brutál cikk lett grat!:) hát mit ne mondjak várom a ps4 et. ha mondjuk kidobnak rá egy "Normális" Metal Geart gondolok itt arra,hogy hasonlítson az 1-3-4 részekhez, akkor lehet robbantok egy bankot és beruházok egy ps4 re.. majd majd... :D
avatar #3
shaddam 2013. február 18. 906 hozzászólás 407.
Válasz Fygaroo #1. hozzászólására
Jó kis cikk!
Kíváncsi vagyok bejelentést követően esetleg mikor kerülhet piacra a tényleges hardver.
A sok "szakértő" a japóknál és az usában az idei karácsonyi szezont totózta ki( mondjuk érthető) Mifelénk pár hónap késés
"When the battlefield is under total control, war becomes routine." Solid Snake
avatar #2
de_cs 2013. február 18. 66 hozzászólás 3623.
Itt Európában vagy 1 év biztos lesz.
Az élet attól szép, hogy bármi megtörténhet és attól szar, hogy meg is történik.
avatar #1
Fygaroo 2013. február 18. 661 hozzászólás 559.
Jó kis cikk!
Kíváncsi vagyok bejelentést követően esetleg mikor kerülhet piacra a tényleges hardver.
It's a shame we have to die my dear, Noone's getting out of here alive this time...